Кафето, бирата и хотелите поскъпват заради новите данъци в Гърция

Кафето, бирата и хотелите поскъпват заради новите данъци в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Само въздухът не е обложен с данък" - така коментира един анализатор новите мерки на правителството в Атина за събиране на пари в хазната, пише в. "Гардиън". Сред тях е по-високо облагане на редица стоки и услуги като вноса на кафе, хотелските резервации, електронните цигари и бирата.

Финансовото министерство лесно е намерило идеи за това кои данъци да вдигне – от прозорците му се виждат заведенията на площад "Синтагма", където гърците седят с часове, пиейки по едно кафе, пише медията.

Новите мерки трябва да бъдат представени в парламента утре и да бъдат одобрени преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 май. Ако тя мине успешно, Атина може да получи нов транш от 12 млрд. евро финансова помощ в рамките на третия спасителен план. Но ако това не се случи, Гърция отново ще се изправи пред фалит през юли.

Данъците върху горивата, петрола и природния газ, телевизионните абонаменти, широколентовия интернет ще скочат с между 5% и 10%. Нощувката в хотелите ще поскъпне с между 2 и 4 евро заради новото облагане на даването на стаи под наем. ДДС, който вече е 23% и е най-високият в еврозоната, става 24% и ще се отнася за пакетираните храни, сладоледа, таверните, такситата и билетите за самолети и фериботи.

Гърция вдига ставките за пети път в последните седем години като част от реформите, които правителството трябва да наложи, за да получи нов пакет от спасителния план от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Преговорите за тези мерки продължиха месеци, като гърците се съпротивляваха особено яростно на пенсионната и на социалната реформа. В крайна сметка те бяха приети от парламента.

Сред тях са намаляване на допълнителните пенсии и постепенно премахване на надбавките за пенсионерите с ниски доходи, както и затягане на правилата, при които вдовец или вдовица може да получава парите на починалия съпруг или съпруга. Социалните осигуровки бяха вдигнати до 20% от нетния приход на работниците.

 

#Гърция #данъци #интернет #кафе #пенсионери #надбавки #приход #Атина #транш #финансова помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"