НАСА пуска балон със свръхналягане да изследва Земята

НАСА пуска балон със свръхналягане да изследва Земята
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАСА изстреля успешно от летището на Уанака на новозеландския Южен остров балон със свръхналягане, предназначен за научно изследване на Земята.

Успешното изстрелване на балона беше осъществено на петия опит. Предишните бяха провалени от лошо време.

Целта на НАСА е да покаже, че разработваните нови балони със свръхналягане могат да поддържат стабилна височина от 33 километра над Земята в продължение на до 100 дни. 
Летателният апарат с тегло 2,3 тона се различава от стандартните балони на НАСА, които се издигат и спускат в атмосферата съобразно дневното затопляне и нощното охлаждане.

От агенцията са посветили 15 години на разработката на технологията за балони със свръхналягане - огромни летателни апарати, наподобяващи тиква. Когато са изцяло напълнени с газ, в тях може да се побере футболно игрище.

Експертите от НАСА обясняват, че изследователските летателни апарати осигуряват на учените евтин достъп до близка космическа среда за научни цели, както и за тестване на инструменти за бъдещо използване в космически кораби.

Балонът се очаква да прави пълна обиколка около Земята на всеки между една и три седмици, в зависимост от скоростта на ветровете в стратосферата.

От НАСА съобщават, че балонът ще се вижда от земната повърхност на територии в южното полукълбо, като Аржентина и Южна Африка, най-вече по изгрев и залез слънце.

#земя #балон #време #експерти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"