Частните съдебни изпълнители събрали над 1.2 млрд. лева за една година

Частните съдебни изпълнители събрали над 1.2 млрд. лева за една година
Георги Дичев / БГНЕС
A A+ A++ A

1.250 млрд. лева са събрали през 2015 година частните съдебни изпълнители, показва отчетът на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщи по БНР председателят й Георги Дичев.

Статистиката сочи, че най-много са делата на бизнеса, следват тези на общините, но намаляват делата, които банките водят срещу нередовни кредитополучатели - в сравнение с 2011 г. те са се стопили наполовина. Заради големия им брой преди това обаче, половината от събрания малко над един милиард лева е отишъл именно при банките.

Отчетът показва също, че нараства интересът към продажби на имоти, чиито собственици са изпаднали в невъзможност да плащат кредитните си вноски.

Близо 120 милиона от събраното през 2015 година от частните съдебни изпълнители е влязло в бюджета, каза Дичев, но коментира, че въпреки това държавата не внася никакви пари за финансирането на системата, която й носи приходи.

Проблем в работата си частното съдебно изпълнение среща при личните отношения на деца с разделени родители, когато става дума за изпълнение на съдебно решение, например за плащане на издръжки. Затова и от Камарата предлагат конкретни промени в Семейния кодекс, които да направят реални санкциите по отношение на родителите, които не изпълняват задълженията си.

От Камарата на частните съдебни изпълнители обръщат внимание, че немалко граждани не са запознати с правата си, когато се окажат длъжници и планират да проведат разяснителна кампания, като за подкрепа ще се обърнат към омбудсмана Мая Манолова .

 


 

#отчет #ДЕЛА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »