Пет европейски партньори съдят ''Газпром'' за цената на синьото гориво

Пет европейски партньори съдят ''Газпром'' за цената на синьото гориво
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пет европейски партньора на „Газпром“ по съдебен път поискаха преразглеждане на цените на руското „синьо гориво“. Това се казва в отчета на газовия холдинг за първото тримесечие на 2016 г.

Става дума за датската Naturgas A/S, полската PGNiG, турската BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation, холандската Gas Terra B.V. и базираната в Лондон Shell Energy Europe.

Изслушванията по делото на DONG Naturgas A/S ще се проведат през октомври-ноември 2016 г. Полската петролна и газова компания PGNiG е подала иск в Арбитражния съд в Стокхолм срещу „Газпром“ и „Газпром експорт“.

Предмет на спора е преразглеждането на условията за ценообразуване по дългосрочния договор от 1996 г. Решението трябва да бъде произнесено не по-късно от 31 юли 2017 г. Турската компания BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation поиска намаляването на цените на природния газ, който купува по договора от 29 декември 2014 г.

Графикът на арбитражното дело ще бъде утвърден в близко бъдеще. Холандската компания Gas Terra B.V. започна съдебен спор на 4 май 2016 г. А по делото на Shell Energy Europe арбитражният трибунал вече е съставен. Изслушванията се очаква да бъдат през февруари 2018 г. 

#Газпром #партньори #съд #Холдинг #цени #газ #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"