Голдман Сакс прогнозира 50 долара за барел петрол

Голдман Сакс прогнозира 50 долара за барел петрол
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на петрола ще се повиши до $50 за барел през втората половина на текущата година, а в началото на 2017 година може да се понижи слабо.

Това сочи прогнозата на водещата американска инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs), цитирана от агенция Блумбърг и БТА. Към края на 2017 г. обаче цените трябва да нараснат до 60 долара за барел.

Според тази оценка свръхпроизводството на черно злато "внезапно е спряло" по редица причини - от горските пожари в Канада до нападенията срещу петролопроводи в Нигерия, сочат анализите на банката.

В същото време търсенето остава стабилно и дори нараства: като цяло за текущата година, както посочват анализаторите на банката, то ще се увеличи с 1,4 милиона барела дневно, а не с 1,2 милиона барела, както се предполагаше по-рано.

Според същите анализи дефицитът на петрол в света тази година ще бъде само около 400 000 барела дневно. По-рано са този показател се посочваше цифрата 900 000 барела дневно, но експертите на Голдман Сакс са я намалили, отчитайки по-високите от очакваните досега равнища на добив в САЩ, Северно море, Ирак и Иран, посочва ТАСС.

#Голдман Сакс #петрол #прогноза #барел #цена #банка #анализатори #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"