Сенатът на САЩ позволи на пострадалите от 11 септември да съдят Рияд

Сенатът на САЩ позволи на пострадалите от 11 септември да съдят Рияд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският Сенат позволи на семействата, пострадали от атентатите на 11 септември 2001 г., да съдят Саудитска Арабия, съобщи агенция "Ройтерс".

Законът за правосъдие спрямо спонсорите на тероризма (JASTA) тепърва трябва да бъде одобрен от долната камара на Конгреса и след това подписан от президента, за да се приложи на практика.

Допреди него чуждите правителства, замесени в терористични атаки на американска земя, имаха имунитет срещу съдебни дела. Ако стане реалност, законът ще позволи на оцелелите от нападенията и семействата на жертвите да съдят за обезщетения други държави.

Белият дом може да наложи вето на новия закон, а Рияд заплаши, че ще продаде американските си авоари на стойност 750 млрд. долара, ако разрешението влезе в сила.

Саудитска Арабия продължава да отрича, че носи отговорност за най-страшното терористично нападение в историята на Америка.

Саудитският външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр заяви, че Сенатът "нарушава принципа на суверенния имунитет" и свежда международното право до "закона на джунглата". Президентът Барак Обама планира да наложи вето заради възможността САЩ да станат уязвими за дела от граждани на други държави, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Сенаторът от Демократическата партия Чък Шумър, който внесе предложението, заяви, че кралството няма от какво да се тревожи, освен ако не е подкрепяло атаките. "Искам да изясня, за да не остане и сянка от съмнение – всяка институция, включително чуждите държави, ще понесат отговорността си, ако се окаже, че са спонсорирали" нападенията, каза той.

Републиканският сенатор Джон Корнин, който е съавтор на закона, коментира, че той не се цели в Саудитска Арабия. Корнин допълни, че в доклада за атаките, изработен от Конгреса, все още има 28 класифицирани страници, които може би ще хвърлят светлина върху случилото се тогава.

Приемането на закона е "поредният сигнал за влошаването на отношенията" между Вашингтон и Рияд, коментира в. "Ню Йорк таймс". 

 

 

#Сенат #Саудитска Арабия #съд #пострадали #11 септември #атаки #Белият дом #жертви #обезщетения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »