В Ирак спряха достъпа до интернет, за да се предоврати преписването

В Ирак спряха достъпа до интернет, за да се предоврати преписването
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ирак спря достъпа до интернет в цялата страна в опит да попречи на учениците да мамят на изпити, разказва "Гардиън".

Интернет доставчици и анализатори са регистрирали три прекъсвания по 3 часа в период, съвпадащ с изпитите на учениците. Блокирането, което е засегнало както стационарните, така и мобилните широколентови услуги, е по заповед на иракското министерство на комуникациите.

Един от доставчиците в страната – EarthLink – съобщи за спирането в профила си във "Фейсбук" още в понеделник. "По инструкции на министерството на комуникациите интернет услугите в цялата страна ще бъдат спрени между 5 и 8 сутринта по време на изпитите. Мярката се отнася за всички доставчици във всички области", гласи съобщението.

Спирането на достъпа до Интернет съвпада с изпитите на учениците след 7-ми и след 12-ти клас. Това е поредната мярка в борбата на правителството срещу преписването, тъй като учениците често успяват да внесат мобилни устройства в изпитните зали, въпреки че това е забранено.

Въпреки че блокирането на достъпа до интернет услуги е по-ефективно от изземването на телефоните, ходът на Багдад предизвика гняв, тъй като нанесе вреди за бизнеса в страната.

Не за първи път Ирак отрязва достъпа до интернет, за да спре изтичането на информация. Миналата година Багдад отново предприе подобна мярка в периода с изпитите, както и за да спре пропагандата на "Ислямска държава" в хода на операции за възвръщане на контрола над региони, превзети от терористичната групировка.

#Фейсбук #профил #бизнес #преписване #ученици #интернет #Багдад #Ирак #изпити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"