Боевете за контрола върху сирийския град Алепо се разгарят с нова сила

Свят | 19 май 2016, четвъртък / 14:57| Показвания:Снимка: БГНЕС

Боевете между бунтовниците и сирийската армия около северния град Алепо се разгарят с нова сила, въпреки удължаването на временното примирие. Любителски видеозаписи, качени в социалните мрежи, пък показват опустошенията от въздушни удари в провинциите Хама и Хомс.

На север от сирийския град Алепо продължават ожесточените боеве между правителствените сили и бунтовниците от умерената сирийска опозиция, след като локалното примирие, важащо за територията на града бе удължено миналата седмица, съобщава Ройтерс. На един видеозапис се вижда попадение на ракета в бункер в предградието Хандарат, както и обстрел от въстанически отряди срещу армейските подразледеления в същия район.

Русия и САЩ опитват да заздравят „прекратяването на враждебните действия” в Сирия между армията на Башар Асад и бунтовническите групировки, но то често се нарушава в някои райони, което затруднява доставките на хуманитарна помощ за обсадените райони.

Мониторинговата организация обяснява, че правителствени самолети пускат бомби над Растан и други градове и села под бунтовнически контрол. Околните села, разположени на линията между Хомс и Хама са постоянно бойно поле между ислямистки групировки като "Ислямска държава" и Фронта ан Нусра и лоялните на президента Асад войски.

През последните седмици няколкостотин цивилни бяха убити при тежки бомбардировки само в провинция Алепо, докато боеве се водят в други части на арабската държава, включително Идлиб, Дейр ал-Зор и около столицата Дамаск. Над 250 000 са жертвите на навлезлия в шестата си година сирийски граждански конфликт.

Засега западните сили и САЩ не съумяват да се разберат за нова дата за подновяване на мирните прегорови в Женева, а опозицията е категорична, че няма да се върне в швейцарския град, ако армията не спре обстрела срещу цивилното население в обсадените градове.


Тагове: бунтовници, Сирийска армия, Алепо, боеве, обстрел, бомбардировки, градове, жертви

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси