Директорът на Фонда за лечение на деца смята да назначи повече лекари в администрацията

Директорът на Фонда за лечение на деца смята да назначи повече лекари в администрацията
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

"Общо взето да", отговори новият директор на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ на въпроса дали възнамерява да назначи само лекари в администрацията на институцията в интервю по Би Ти Ви. По думите му за останалите административни въпроси като организирането на пътувания и завеждането на документите са необходими само един-двама души, но голям проблем в момента е това, че няма хора с медицинско образование в структурата.

"Има тотално неангажиране на българските здравни структури към тези пациенти, които са били в чужбина. Това е била практиката досега. Напълно обяснимо е, не отправям никакви лични нападки, но в бившата администрация от 8 човека нямаше нито един лекар. И най-щастливите и най-образовани чиновници да са, не са в състояние да смелят такива сложни преписки", коментира Пилософ.

"Там трябва да има мислещи доктори, които приемат и разглеждат документите, за да могат да взимат адекватни решения и да правят адекватни предложения и да подготвят случаите по разбираем начин за Обществения съвет, където от 17 души има само шест лекари.", допълни той.

Новият директор на Фонда определи като един от основните проблеми точно липсата на медицинска експертиза в управлението на институцията. "До този момент и сега в момента ние не сме в състояние дори анализирайки стари данни, да направим някакъв читав анализ какво сме спечелили от инвестираното. От тази инвестиция, която сме направили в човешки ресурси и какво ли не във Фонда, има ли подобрение на здравното състояние на децата?", посочи той.

"И веднага ви давам един потресаващ пример на едно или две деца, но такива има много - детето се е лекувало в чужбина през 2013 г. От тогава до 2016 г. и помен няма от прегледи в България - не се следи от нашата здравна мрежа. Три години отново се подава заявление, че искат да отидат на контролен преглед в чужбина, но на какво основание да дадем разрешение, когато ние не знаем какво е състоянието на детето и за какво го насочваме ние в чужбина. Задава се въпросът - не може ли тези изследвания да се направят в България, има ли консултация с наши лекари?", дава пример Пилософ.

Според него макар че родителите са длъжни да пратят във фонда медицински документи след лечение в чужбина, част от тях забравят и повтаря отново, че "няма системен анализ на получения ефект от лечението в чужбина от медицинска гледна точка, ако оставим настрана финансовата".

За вчерашното заседание на Обществения съвет към фонда, Пилософ коментира, че има група деца, които са получили откази по различни причини и има деца, при които "има медицинска неяснота - примерно едното становище от специалист е положително, другото - е отрицателно или колебливо".

"Вчера на заседанието на Обществения съвет 90 деца едно по едно бяха разгледани. Оставете чужбината настрана, защото трябва да ви кажа, че от 100 деца, които кандидатстват във фонда, около 20-25 са за чужбина, останалите се лекуват в България. Имаме около 10 решения за чужбина за вчерашните деца - от тях 5 вече са в националната здравна каса, защото трябва да притежават S-формуляри.", коментира той на въпроса защо толкова малко от тях са одобрени за чужбина.

В съобщение на Министерството на здравеопазването от късно снощи ведомството посочи, че от повече от 95 деца в дневния ред за заседанието на Обществения съвет, е одобрено лечението на 27 деца с финансиране директно от Фонда, а останалите са насочени към здравната каса и тези които чакат специалния формуляр за лечение в друга страна в ЕС.

Пилософ поясни, че това няма да забави допълнително децата, защото с ръководството на касата са се договорили как най-бързо по административен ред да се обработват документите, подадени от фонда. За третата група от децата са поискани допълнителни становища и експертиза.

 

 

 

 

 

 

 

 

#Фонд за лечение на деца в чужбина #Владимир Пилософ #лекари #администрация #ЕС #здравна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"