Албания пред завършване на съдебната реформа и се готви за влизане в ЕС

Албания пред завършване на съдебната реформа и се готви за влизане в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Албанското правителство планира, завършвайки реформата на съдебната система,  да повдигне въпроса за членството на страната в Европейския съюз преди края на тази година. Това обяви албанският премиер Еди Рама в интервю за телевизионния канал "Евронюз", публикувано в четвъртък.

"Ние искаме да започнем преговори за членство в края на годината. Затова е необходимо до срещата на Европейския съвет, реформата (съдебната реформа) вече да е приета, и ние ще го направим", каза той. Премиерът подчерта също, че се извършва активна работа по реформата на съдебната система, която по-рано бе поискана от ЕС.
 
"Няма закъснение с реформата. Започнахме още преди повече от една година и сега сме близо до завършването й. Това е конституционна реформа, тя е основна и радикална, тя има за цел да промени изцяло съдебната система", добави той. По-рано, върховната представителка на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че една цялостна реформа на съдебната система в Албания ще "отвори пътя" за начало на преговорите за членство в съюза.

Албания подаде молба за членство в ЕС през 2009 г., тя получи статут кандидат през 2014. От получаване на официален статут на страна кандидат до пълното присъединяване към ЕС, страната реформира икономическите и политическите институции в съответствие с изискванията на ЕС.

#Албания #съдебна реформа #преговори #членство в ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »