Навръх годишнината от земетресението в Перник: Силен трус край Сандански, усетиха го и в София

Навръх годишнината от земетресението в Перник: Силен трус край Сандански, усетиха го и в София
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер бе регистрирано у нас днес, в 11.58 ч. Земетресение е усетено в София - по високите етажи на сградите, Благоевград, Сандански, Кюстендил.

Епицентърът е бил на 5 км североизточно от Сандански на дълбочина 8 км, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Около 12:10 ч. е имало и втори трус, на 15 км североизточно от Сандански с магнитуд 3.2 по Рихтер. Очакват се нови вторични трусове.

Няма данни за пострадали и нанесени материални щети при земетресението, което разлюля Югозападна България, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на сеизмологичния център към НИГГГ на БАН, в 11.58 часа е регистрирано земетресение с епицентър на окoло 120 км в южна посока от София.

Трусът са усетили доста силно хората в Сандански, каза Кирил Котев, кмет на Община Сандански, цитиран от "Фокус". По думите му, към момента обстановката в района е спокойна и няма постъпила информация за пострадали хора или нанесени материални щети по сградния фонд на територията на Общината.

„На този етап прозвънявам на кметовете по селата намиращи се в Община Сандански, като никой от тях не ми е съобщил за разрушения и пострадали хора, няма дори паднали комини“, каза още градоначалникът. Кирил Котев добави, че хората са спокойни и няма паника сред населението.

 

Според ръководителя на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев, земетресения с магнитуд около 4 по Рихтер не могат да доведат до повреди или изменения в инфраструктурата.

"Това земетресение, с магнитуд около 4 по Рихтер от този тип е леко. За слаби земетресения се водят всички, които са от 4 до 5 по Рихтер", допълни той.

По думите на професор Ботев няма основания за сериозни опасения за продължаване на сеизмичната активност.

Справка в Гръцкия сеизмологичен център сочи, че през последните 48 часа Балканите не спират да се тресат и е имало 7 труса със сила над около 4 по Рихтер в Македония, Гърция и България.

На днешния ден се навършват четири години от разрушителното земетресение в Перник, което нанесе сериозни щети на хиляди домове. Силата на труса тогава бе 5,8 по скалата на Рихтер.

Очаквайте подробности.

#Сандански #Благоевград #Кюстендил #София #Рихтер #земетресение #Емил Ботев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"