Гърмен излиза утре на протест, става една година от етническия конфликт

Гърмен излиза утре на протест, става една година от етническия конфликт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на Община Гърмен излизат на протест утре, когато се навършва 1 година от възникналия конфликт между българи и цигани в населеното място. Пред Радио „Фокус“ - Пирин общинския кмет Минка Капитанова каза, че в деловодството на общината е постъпило искане за провеждането на протест от страна на жителите на Гърмен.

Тя добави, че за протеста са уведомени и органите на реда. Иван Кременлиев, лидер на Сдружение „Бъдеще за Община Гърмен“ потвърди, че утре в 18.00 часа на площада пред общината, гърменци ще излязат на протест, чрез който за пореден път ще се обявят за събарянето на незаконните постройки в циганския квартал „Кремиковци“.

След масово сбиване между гърменци и цигани, на 23-ти май 2015 гoдина започнаха масовите протести в Гърмен срещу циганските набези и незаконното строителство в гетото. ДНСК възобнови старата процедура още от предишното управление на Община Гърмен с повторното издаване на 124 заповеди за събаряне на незаконни къщи и колиби.

След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет бяха премахнати само 9 от 124-те незаконни постройки и събарянето на останалите бе спряно, тъй като се оказа, че Общината не може да подсигури макар и временно подслон на циганите, останали без домове.

#жители #дом #правозащитни организации #Хелзинкски комитет #къщи #протест #ДНСК #етнически конфликт #гето #цигани #Гърмен #незаконни постройки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"