Гръцкият парламент прие снощи новите по-строги мерки за икономии

Гръцкият парламент прие снощи новите по-строги мерки за икономии
A A+ A++ A

Само с гласовете на депутатите от управляващата коалиция гръцкият парламент прие за пореден път покачване на ДДС от 23 на 24%. Данъкът се вдига от първи юни и ще се отрази върху цените както на стоки от първа необходимост, така и върху тютюневите изделия, алкохола и бензина. Отпадат и данъчните преференции за група гръцки острови. Сред тях е и остров Тасос - предпочитана дестинация за българските туристи.

Тези жертви са последни, заяви гръцкия премиер.

Законът беше приет въпреки протестите на синдикатите и опозицията. Законът с по-високото данъчно облагане беше внесен за гласуване по спешна процедура, като правителството в Атина очаква утре на срещата на финансовите министри на Еврогрупата да получи средствата от поредната финансова помощ.

Днес се вземат и извънредни мерки по бежанската криза. Към Идомени са изпратени силни полицейски части, които ще направят опит за прехвърляве на бежанците и мигрантите от импровизирания лагер на други места, където условията са добри.

Прокуратурата в Солун поска полицейска намеса, за да се прекратят незаконните действия на трафиканти, които обещават достъп до Европа на мигрантите срещу високи суми.

Очаква се полицията да се намеси и за освобождаване на железопътната линия Солун-Скопие, която втори месец е блокирана от протести на мигранти.

 

#депутат #Парламент #ДДС #данък #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »