Скопие върна на Атина 12 хил. мигранти за 2 месеца

Скопие върна на Атина 12 хил. мигранти за 2 месеца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

12 000 нелегално преминали мигранти са върнати от македонските гранични власти обратно в Гърция. Данните бяха оповестени официално от властите в Скопие.

"Много внимателно следим действията на гръцката полиция в нелегалния лагер Идомени. На този етап е прекалено рано да се вземат мерки и от наша страна. Телената ограда остава, както военното и полицейско присъствия остават в района на южната ни граница с цел защита на сигурността на държавата и гражданите", подчерта вътрешният министър на Македония Митко Чавков.

Според него преместването на мигрантите от импровизирания лагер до Идомени в официалните приемни центрове във вътрешността на Гърция ще намали напрежението, но с това няма да бъдат премахнати предизвикателствата от бежанската криза.

Преди два дни гръцката полиция започна да премества мигрантите от Идомени в приемните центрове край Солун. В продължение на близо три месеца властите в Атина държаха над 10 000 души на метри от границата с Република Македония. На два пъти - на 14-ти март и 10-ти април - имаше масово нахлуване от по няколко хиляди мигранти на македонска земя. Те бяха подпомогнати от т.нар. "доброволци" да атакуват македонската граница. Гръцката полиция остана безучастна.

На 7-ми март т.нар. "Балкански маршрут" официално бе закрит от Брюксел. Ден след това бе постигнато и споразумението ЕС-Турция. 

През изминалата година по този маршрут от Гърция в Република Македония влязоха над 750 000 души. А от началото на тази година до края на февруари близо 90 000 души.



 

#Македония #имигранти #Гърция #балкански маршрут #лагер #Идомени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »