Дончев: Глупост е да се чертаят апокалиптични сценарии за икономиката заради проблеми в еврофондовете

Дончев: Глупост е да се чертаят апокалиптични сценарии за икономиката заради проблеми в еврофондовете
БГНЕС
A A+ A++ A

Да се чертаят апокалиптични сценарии за икономиката заради проблеми в еврофондовете е чиста глупост. По този начин вицепремиерът Томислав Дончев отговори на декларацията на ПГ на БСП.

Според Дончев допускането, че икономиката е зависима от еврофондовете е абсолютно невярна. Еврофондовете са средно 10% от публичните разходи и под 5% от БВП на страната.

„От цялата налична сума за миналия програмен период, която е малко над 8 млрд. евро, разплатените в края на 2015 г.а средства по еврофондовете е около 7 млрд. евро. Това значи, че спрямо наличния бюджет в края на годината имаме 97,5% усвояемост, което при всички случаи е много добро постижение, по-добро от абсолютно всички прогнози правени някога, включително и от ЕК”, каза Томислав Дончев.

Той обясни, че разликата от първоначално обявения бюджет от ЕК и този, който е разплатен в края на 2015 г., е около 190 млн. евро. „Тя се дължи от автоматична загуба на средства през 2013 и 2014 година, за което ще се съгласите, че настоящият кабинет, както и аз нямам вина”, категоричен бе вицепремиерът.

Той добави, че финансовите корекции са, за да пазят системата и когато има нарушения, сумите да се изчистят и да не водят до спиране на програми, каквото спиране не е било допускано в годините нито на първия, нито във втория кабинет „Борисов”. „Общият размер на финансовите корекции до 2013 година са в размер на 133 млн. лева. Само за началото на 2014 година, те са два пъти повече по повод ОП „Околна среда” и „Регионално развитие”. С тези корекции са се нанесли тежки щети на общините. „Финансовата корекция и средствата, които са коригирани се връщат в оперативната програма и се разпределят по други проекти. Това по никакъв начин не намалява темпа на плащане”, смята Дончев.

Той поясни, че средствата, които се преразпределят отиват в списъка на чакащите проекти. Вицепремиерът смята, че парламентарната група на БСП няма високо ниво на култура по отношение на еврофондовете.



#Дончев #еврофондове #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »