Американски войници помагат на кюрдите в битката срещу "Ислямска държава" в Сирия

Американски войници помагат на кюрдите в битката срещу "Ислямска държава" в Сирия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американски войници от специалните сили на Съединените щати се намират вече в Сирия, където ще помагат на кюрдско-арабския алианс в офанзивата му срещу столицата на "Ислямска държава" Ракка. От Пентагона уточниха, че американските войници само ще съветват кюрдските и арабските бойци, а няма да влизат в директен бой с джихадистите.

Около стотина войници от американските специални части се намират вече на терен в Сирия, където ще помагат на бойците от Сирийските демократични сили - алианс между кюрдски и арабски бойци - в битката срещу терористичната групировка „Ислямска държава”.

Близо до фронтовата линия на север от бастиона на джихадистите - Ракка, фотограф на Франс прес е заснел американските рейнджъри, които монтират на покрива на къща противотанково оръжие с ракети TOW, американско производство. Американците участват съвместно в тази операция заедно с бойците от Сирийските демократични сили, заяви за агенцията полевият командир Хаукар Кобане.

"Имаме контингент от частите за специални операции в Сирия, като те ще съветват и оказват логистична подкрепа на Сирийските демократични сили в битката срещу Ислямска държава. Нашите войници ще тренират бойците от алианса, ще повишат ефективността на въоръжените му отряди. Те не са на фронтовата линия и няма да влизат в директни бойни действия", коментира Питър Кук - говорител на Пентагона.

Тази седмица първата група от общо 250 войници от американските части за специални операции пристигнаха в Североизточна Сирия, присъединявайки се към дузината американски съветници и военни инструктори, които вече са на терен. Новите рейнджъри ще оказват подкрепа и ще тренират бойците от опозиционния алианс, Вашингтон настоява, че контингентът няма да влиза в бойни действия с джихадистите. 

 

#американски войници #джихадисти #Сирия #Ислямска държава #Ракка #бойни действия #кюрди #рейнджъри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"