Преизбраха Илчев за ректор на СУ

Преизбраха Илчев за ректор на СУ
Проф. Илчев ще е начело на СУ още 4 години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Досегашният ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев ще бъде начело на университета още 4 години.

На срещата на Общото събрание на СУ 233 от членовете гласуваха именно той да управлява Алма Матер.

За неговия опонент проф. Петър Славейков гласуваха 125 души след балотаж.

Нито един от четиримата кандидати не успя да събере на първия тур в своя подкрепа нужните 194 гласа, затова се стигна до повторно гласуване. На балотаж отидоха досегашният ректор на Алма Матер проф. Иван Илчев, който събра 169 от гласовете на членовете на Общото събрание на университета, и проф. Петър Славейков, за когото гласуваха 93 от делегатите на събранието. За проф. Божидар Ангелов своята бюлетина пуснаха 66 души, а за проф. Валери Стефанов – 37.

„Аз винаги съм би против увеличаването на студентските такси, но тези въпроси се решават от Академичния съвет“, заяви новоизбраният ректор на Софийския университет минути след като станаха ясни резултатите, цитиран от БГНЕС.

„Смятам, че таксите у нас са сравнително ниски, но проблемът е, че и доходите на хората са още по-ниски“, призна Илчев. Той отбеляза, че таксите в България за някои специалности са малко по-високи от една минимална работна заплата, докато, за сравнение, в САЩ хората започват да събират пари за обучението на децата си още след раждането им.

„Трябва да възстановим чувството за общност в Софийския университет. Много по-силна беше общността в университета преди години, но се разпадна, защото е атакувана отвсякъде – с примамки, изнудване, атаки, с черен ПР. Това е сериозна задача“, каза още Илчев.

Той призна, че са му допаднали някои от идеите на неговите конкуренти за поста и ще ги обсъди допълнително с тях. Едно от първите неща, с които той ще се заеме, е сформирането на новия му екип. Той вече е говорил с някои хора от университета за възможността те да станат негови заместници.

„Очакват ни интересни времена. Вие можете да поведете университета по правилния път и аз гарантирам, че ще се опитам да приложа всяка ваша разумна идея. Давайте идеи, колеги!“. С тези думи новият-стар ректор на най-старото висше учебно заведение у нас се обърна към членовете на Общото събрание, прекъсвайки за кратко дебатите за това кои да са онези, които да са включени в бюлетините за избор на членове на Академичния съвет.

В платформата си за следващия управленски мандат настоящият ректор на СУ проф. Иван Илчев залага на рязко подобряване на връзките с медиите с цел издигане на публичния образ на университета, подобряване на връзките с работодателските организации и представителите на бизнеса.

Той е „за“ оптимизиране на структурата на централната университетска администрация, а така също и на администрацията в редица факултети, както и „за“ въвеждането на системи за подбор, оценка, мотивация, обучение и кариерно развитие на служителите. Той продължава да поддържа тезата, че трябва да се прибягва към външни консултантски услуги за оптимизиране на разходите и въвеждане на дистанционно обучение в поне 4 факултета.

Според него е необходимо и да се разшири дейността на докторантските училища и успешно реализиране на класираните проекти и да се създаде на Център за чуждоезиково обучение на студентите. За привличане на по-голям брой чуждестранни студенти трябва да бъде стимулирано разкриването на нови специалности с обучение на чужд език във всички образователни степени.

„Необходимо е да се доведе до край въвеждането на работещи атестационни процедури, отчитащи преподавателската, проектната и научноизследователската дейност на преподавателите, като резултатите от атестирането се използват за професионалното израстване на преподавателите и за въвеждане на система за диференцирано заплащане. Изключително важно е да се повиши участието на студентите при вземането на решения, свързани с учебната дейност – от изготвянето на учебни планове до студентските практики и професионалното ориентиране. Необходимо е изготвяне и актуализиране на база данни за трудовата реализация на студентите след завършване на образованието им“, пише още той в програмата си.

Според него основният път за осигуряване на справедливо разпределение на средствата и за звената, и за всеки преподавател е постигането на съгласие с МОМН, МФ и Народното събрание за преминаване към нов модел за финансиране на висшето образование.

Към 30 септември 2011 година общият размер на задълженията на СУ „Св. Климент Охридски“ е 9 780 359 лева. Това става ясно от отчета на проф. Иван Илчев, който той представи днес. От тях почти 5 милиона лева са под формата на дължим данък върху доходите на физическите лица. За местни данъци и такси университетът дължи 1 737 664 лева. Задълженията за консумирана топлоенергия са малко над 1.4 милиона лева. За ток Софийският университет дължи 145 843 лева, за вода – 121 172 лева, а за газ за отопление – 26 393 лева.

През 2011 година, в сравнение с 2010 година, задълженията на Алма Матер са нараснали общо с 31%, или точно с 2 305 926 лева, от тях 2 107 470 лева са за данък върху доходите на физическите лица.

#Софийски университет „Св. Климент Охридски“ #СУ #Ректор #Иван Илчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »