Туск: Лидерите, които представят утопични илюзии за обединена Европа, са загубили връзка със своите народи

Туск: Лидерите, които представят утопични илюзии за обединена Европа, са загубили връзка със своите народи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на ЕС, които подкрепят утопични „илюзии” за обединена Европа, са загубили контакт с народите си и рискуват да загубят надпреварата с евроскептичните популисти, решени да разрушат общността, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той произнесе реч на юбилейния конгрес на Европейската народна партия в Люксембург, на който присъства и министър-председателят на България Бойко Борисов. Форумът отбелязва 40 години от създаването на най-голямата дясна партия в Европа.

Туск ще председателства срещата на върха на ЕС идния месец, само дни след като е станал ясен резултатът от референдума във Великобритания за членството ѝ в съюза.

"Ние сме отговорните днес за сблъсъка на реалността с всякакъв вид утопии. Утопията за Европа без национални държави, утопията за Европа без конфликт на интереси и амбиции. Не успяхме да забележим, че обикновените хора, гражданите на Европа, не споделят нашия евроентусиазъм. Разочаровани от великите визии за бъдещето, те искат от нас да се справим с реалностите по-добре, отколкото досега. Евроскептицизмът и дори европесимизмът са се превърнали в алтернатива на тези илюзии", заяви Туск.

Евентуално излизане на Великобритания от ЕС е основен риск за бъдещето на блока, каза още председателят на Европейския съвет.

"Призракът на една раздяла броди из Европа и визията за федерация не ми изглежда като най-добрият отговор на тази перспектива." - допълва той.

Туск призова лидерите на ЕС да променят задачата – не да се конфронтират с антиевропейските сили в страни като Франция, Холандия, Унгария и други, а да обяснят на гражданите, че по-широката интеграция не означава задължително заплаха за националния суверенитет – страхове, върху които са се фокусирали поддръжниците на излизането на Великобритания от Съюза.

 

#Доналд Туск #лидери #народи #популисти #ЕС #Великобритания #Европа #федерация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"