Иракските спецчасти отблъснаха контраатака на джихадистите във Фалуджа

Иракските спецчасти отблъснаха контраатака на джихадистите във Фалуджа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иракските сили, които водят тежни сражения с джихадистите в град Фалуджа, отблъснахаа тази сутрин четиричасова контраатака на бойци на "Ислямска държава" (ИД) в южната част на града, предадоха агенциите. Според източници от иракските спецчасти ислямистите започнали офанзивата си призори в квартал Ан Нуеймия.

Те използвали за нападението прокопани тунели. В атаката били включени също снайперисти и шест заредени с експлозиви автомобила. Колите бомби обаче били взривени, преди да нанесат поражения, заявиха иракските военни. Вчера правителствените сили превзеха близо 85% от квартала. Това беше първото им навлизане във Фалуджа, откакто преди две години градът, намиращ се на 65 км западно от Багдад, падна в ръцете на ИД.

Прес-секретарят на иракската армия Яхия Расул съобщи, че армията продължава настъплението си, въпреки опитите то да бъде спряно с коли-бомби и с атаки на камикадзета, предаде РИА "Новости". „В близките часове ще видите позитивни резултати от придвижването на антитерористичните отряди, групите за бързо реагиране и федералната полиция“, заяви Расул. Той добави, че антитерористичните отряди са вече в района Аш Шухада, а отрядите за бързо реагиране са поели контрол над района Ан Нуеймия и моста Туфах. В момента армията води боеве за поемане на контрола над района Ас Саклауия.

Преди началото на акцията по влизането в града само няколкостотин семейства са успели да напуснат града, като се смята, че в него са останали блокирани около 50 000 цивилни. Фалуджа е един от двата големи градски центъра в Ирак, които все още са под контрола на ИД. Групировката също така контролира и втория по големина град в страната - Мосул.

 

 

#Ирак #армия #кюрди #Пешмерга #Фалуджа #коли-бомби #семейства #джихадисти #ислямисти #спецчасти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"