ОЛАФ: България е една от трите страни с най-много злоупотреби с евросредства

ОЛАФ: България е една от трите страни с най-много злоупотреби с евросредства
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

През изминалата година над 880 млрд. евро от европейските фондове са били дадени в измамни схеми, като най-голяма концентрация на разследвания за неправомерно харчене на средства има в България, Румъния и Унгария. Това показват данните от новия доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ).

В него се посочва, че за 2015 г. над 888 млрд. евро трябва да бъдат възстановени, тъй като са били предоставени в измамни схеми, което е малко намаление в сравнение с 2014 г., когато тази сума е била 901 млрд. През 2015 г. ОЛАФ е извършил в България общо 19 разследвания, като 12 от тях са завършили с препоръки. Преди нас е единствено Румъния, където има най-много извършени разследвания и най-много издадени препоръки - 45 разследвания с 22 с препоръки. След нас застават Унгария (14 от 17 разследвания са с препоръки), Гърция (4 от 13 разследвания са с препоръки) и Словакия (5 от 11 разследвания са с препоръки).

Две от разследванията в България през изминалата година са били свързани със средства по програмата за земеделско и регионално развитие САПАРД. За периода 2013-2015 година ОЛАФ регистрира общо 513 случая на различни видове нередности, умишлени или неволни, в сферата на структурните фондове или земеделието. Агенцията посочва и конкретен пример за измама, в който ЕС предоставя средства в размер на 1,3 млрд. евро за модернизирането на фабрика за замразяване на плодове и зеленчуци.

Когато разследващите са разгледали случая са установили, че собственикът на компанията доставчик на оборудване и собственикът на фабриката всъщност са един и същи човек, раздул цените за доставяната техника. За периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2015 г. съдебните власти в България са предприели действия по 37 случая след препоръки на ОЛАФ. От тях по 16 все още не е издадено решение на съдебните власти, а при останалите 21 случая има взето решение, като процентът на повдигнати обвинения за периода е 57%. По думите на генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер е необходима политическа воля, за да може да се пребори проблемът с неправомерното изразходване на европейски средства. Според докладd през изминалата година в резултата на разследвания на агенцията 187 млн. евро са били възстановени и върнати на Брюксел чрез съдебни процедури.


#България #ЕС #ОЛАФ #злоупотреби #средства #еврофондове #милиарди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"