''Независимая газета'': Полша се опитва да свали цената на природния газ с блъфове

''Независимая газета'': Полша се опитва да свали цената на природния газ с блъфове
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''ЕС и САЩ работят за намаляването на доставките на руски газ, отказвайки се от дългосрочните договори и не искат да гарантират добива на газ в Русия. При тези условия е време Русия да се замисли за своята енергийна сигурност,'' пише вестник “ Независимая газета“. Все пак цените на изнасяния руски газ са паднали през последната година с пости 45%. 

Властите в Полша не възнамеряват да продължават договора с руския „Газпром“ за доставки на газ, след изтичането му през 2022 г. Това каза упълномощеният в правителството на Полша по въпросите на газовата и енергийната инфраструктура Пьотр Наимски. По думите му, да се откаже от дългосрочния договор с руската компания, за Полша става възможно благодарение строителството на терминал за втечнен природен газ в Швиноуйшче, който е разчетен за доставки на пет милиарда кубични метра газ годишно. Освен това полските власти искат да участват в проекта Baltic Pipe, който ще свърже Полша с находище на норвежкия шелф през Дания и ще позволи да бъдат купувани до 10 млрд. куб. метра газ годишно. 

В „Газпром“ гледат с хумор на това, тъй като не смятат Полша за значим потребител. Страната по договор има право на 10 млрд куб. м газ годишно, но купува по-малко. 

#Полша #природен газ #САЩ #Русия #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"