Таксата при личния лекар остава 2.70 лева

Таксата при личния лекар остава 2.70 лева
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерски съвет прие измененията в Закона за здравното осигуряване, с които потребителската такса за посещение при личен лекар няма да бъде обвързана с минималната работна заплата, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

От 1 май тази година минималната работна заплата се промени от 270 на 290 лева, така таксата за посещение при личен лекар, която е 1% от минималната заплата, се вдигна от 2.70 на 2.90 лева.

Миналата година обаче при обсъжданията на ръста на минималната работна заплата правителството реши таксата при личен лекар да не е обвързана с нея, а министрите трябваше да подготвят съответните изменения.

Десислава Атанасова обяви, че в сряда министрите са приели Закона за изменение и допълнение за здравното осигуряване по отношение на всички промени, които са били подготвени, включително потребителската такса, предаде БГНЕС.

Вносители на текста са здравният и финансовият министър.

„Очаквам Народното събрание да разгледа на първо и второ четене този закон в най-скоро време“, каза здравният министър, като добави, че очаква промените да бъдат приети до месец.

„Текстът, който сме предложили заедно с финансовия министър, засяга представянето на обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата, а отделно с постановление на Министерски съвет ще предложим тя да бъде 2.70 лева“, обясни Атанасова.

#Закона за здравното осигуряване #Народното събрание #Министерски съвет #Министър на финансите #министър на здравеопазването #такса #личен лекар #Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »