Петкова: Модернизацията на газопреносната мрежа е инвестиция в конкурентоспособността на икономиката

Петкова: Модернизацията на газопреносната мрежа е инвестиция в конкурентоспособността на икономиката
БГНЕС
A A+ A++ A

„Всяка инвестиция в модернизация на газопреносната ни мрежа е инвестиция в надеждността на нашата система и в конкурентоспособността на икономиката“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като инспектира работата на газорегулираща станция „Бургас“, изградена от „Булгартрансгаз“. Инсталацията захранва с природен газ производствените мощности за комплекс „Хидрокрекинг” на „Лукойл Нефтохим Бургас” .

В инспекцията се включи и Сергей Караулов, заместник-председател на руската част на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е у нас заедно с руски компании, които проявяват интерес към десетгодишния план за развитие на Електроенергийния системен оператор. Представителите на бизнес делегацията посетиха подстанции на ЕСО в района на Бургас.

Енергийният министър припомни, че основните ползватели на проектите за модернизация на газопреносната мрежа са големите енергийни консуматори, както е в случая с „Лукойл Нефтохим Бургас“. По нейните думи изграждането на газорегулиращата станция „Бургас“ допринася за минимизиране на производствените разходи и за повишаване ефективността на производството. В условията на силна конкуренция това е важен фактор за развитие на предприятието.

„Продължаваме да изпълняваме програма за развитие на газопреносната мрежа, както за транзита, така и в страната, каза още енергийният министър. От въвеждането в експлоатация през октомври 2015 г. досега „Булгартрансгаз“ е транзитирал към новата мощност на „Лукойл“ над 510 хил. м3 природен газ.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов посочи, че благодарение на водените политики в енергийния сектор са създадени условия, при които всяка важна инвестиция, каквато е новата инсталация в рафинерията на „Лукойл“, да бъде подкрепена от държавата.

Регулиращите и измервателни линии за „Лукойл Нефтохим Бургас“ са въведени в експлоатация през октомври 2015-та година. Общата стойност на проекта е в размер на близо 1.5 млн. лв., като цената за присъединяване на „Лукойл Нефтохим Бургас” към газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” е в размер на 1.4 млн. лв. и финансови разходи, извършени от страна на „Булгартрансгаз”, в размер на близо 100 хил. лв.

Преди инспекцията в газорегулиращата станция "Бургас" министър Петкова посети производствените мощности на „Лукойл“ в града.

#Петкова #Гегов #„Булгартрансгаз“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"