Близо 600 хил. българи се осигуряват доброволно за пенсия в т. нар. "трети стълб"

Близо 600 хил. българи се осигуряват доброволно за пенсия в т. нар. "трети стълб"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Третият пенсионен стълб, който е доброволен, съществува от години, но липсва публичност как точно хората да се включат в него, както и какви са правата и задълженията им. 

718 милиона лева - това е сумата, която е събрана в третия доброволен стълб на пенсионното осигуряване за периода 2002г. - 2014 г.

Тези средства са внесени от 598 000 българи. Куриозното е обаче, че почти липсва каквато и да е информация и публичност за доброволното пенсионно осигуряване, което се явява третия стълб на системата.

Липсва публичност както за хората, които управляват частните пенсионни фондове, така и за начина, по който управляват средствата, тоест как ги инвестират. Интересен е и фактът, че фондовете не рекламират въобще възможността да внасяш пари доброволно за пенсия. А те имат интерес повече хора да изберат тази услуга. От Българската асоциация на пенсионните фондове обаче твърдят, че реклама не липсва, а просто хората не са достатъчно информирани.

Логичният въпрос, който се появява е кой контролира прозрачността на пенсионните фондове и изобщо как се съхраняват и инвестират парите на гражданите? Задължението е на Комисията за финансов надзор, а от Асоциацията твърдят, че всичко е под директен мониторинг и нарушения не могат да бъдат извършени.

Ако решите все пак да се възползвате от възможността да се осигурявате в третия доброволен стълб, трябва да знаете, че ще ползвате данъчни облекчения.

Освен това сумите, които ще натрупате като лихви през годините, не се облагат с данък от 10%, защото по закон у нас средствата, спечелени от инвестиции, са освободени от налози. Друга специфика е, че за разлика от депозитите в банките, можете да теглите и лихвите, и главницата, когато решите. Можете и да внасяте колкото и когато решите.

 

#пенсионен фонд #осигуряване #българи #данък #инвестиции #налози #Комисия за финансов надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници