Москва частично отмени ембаргото за западни храни

Свят | 1 юни 2016, сряда / 18:40| Показвания:под лиценза на creative commons

Правителството на Русия реши да отмени част от забраните за внос на продукти от западни държави и да позволи достъпа на месо от домашни птици, замразено говеждо и сушени и замразени плодове, които се използват в производството на детски храни.

Решението е публикувано на сайта на правителството и в него изрично се посочва, че вносителите трябва да доказват пред властите, че тези продукти отиват по предназначение, а не стигат до масовия пазар.

Механизмът, по който ще се извършва това удостоверяване, както и допустимите обеми ще бъдат определени от министерството на земеделието.

Ембаргото върху внос предимно на продукция на земеделието и животновъдството е в сила от 7 август 2014 г. и официалната версия на Москва е, че така отговаря на въведените заради анексирането на Крим и действията на Русия в Източна Украйна месеци преди това финансови и технологични санкции срещу руски компании, банки и високопоставени лица.

Забраната обхвана ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, после бяха добавени Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн, а от началото на тази година - и Украйна (заради влизане в сила на търговската част от споразумението за асоцииране с ЕС).

На няколко пъти от списъка със стоки бяха изваждани такива, свързани с диетично и детско хранене, специални продукти за спортисти, концентрирани белтъчини, добавки, витамини и др.

Мотивите му са, че така ще се помогне на руския аграрен сектор да планира бизнеса си за малко по-дълъг срок. Анализ на руски икономисти показва, че заместването на вносни с руски продукти върви бавно и е силно зависимо от държавните стимули, а не от повишено търсене на руснаците на родни продукти или успешно преструктуриране на икономиката и пазарите в страната.


Тагове: правителство, Русия, санкции, месо, домашни птици, земеделие, продукти, бизнес

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси