Банките са натрупали 439 млн. лв. печалба

Банките са натрупали 439 млн. лв. печалба
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През април БНБ отчита нарастване на активите, печалбата и балансовия капитал на банковата система. Банките са натрупали 439 млн. лв. печалба.

Към 30 април печалбата на банковата система е 439 млн. лв., или с 65 млн. лв. по-голяма от отчетената за същия период на миналата година. Натрупаната обезценка по кредити и вземания за първите четири месеца на 2016 г. е 219 млн. лв. (при 244 млн. лв. за съответния период година по-рано).

Кредитният портфейл на банковата система (без кредитите за сектори "централни банки" и "кредитни институции") през месеца се увеличава с 0.3 на сто (144 млн. лв.). Кредитите на нефинансови предприятия и на домакинства нарастват с еднакъв темп (0.3 на сто). Намаляват кредитите за секторите "държавно управление" (0.6 на сто) и за "други финансови предприятия" (0.8 на сто).

Депозитите в банковата система отбелязват месечен растеж с 0.4 на сто и в края на април възлизат на 73.9 млрд. лв. Ресурсът от домакинства е с 387 млн. лв. (0.9 на сто) повече спрямо края на март. През април депозитите на нефинансови предприятия се увеличават със 102 млн. лв. (0.5 на сто), а тези на други финансови предприятия - с 59 млн. лв. (1.7на сто).

Същевременно е отчетено намаление при привлечения ресурс от секторите "държавно управление" и "кредитни институции". Балансовата позиция собствен капитал в края на април е 11.7 млрд. лв., като спрямо март се увеличава със 105 млн. лв. (0.9 на сто) поради нарастването на печалбата.

#БНБ #активи #печалба #приходи #лихви #ресурс #кредити #обезценка #растеж #април

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »