Хърватия вдигна ветото върху преговорите за влизане на Сърбия в ЕС

Хърватия вдигна ветото върху преговорите за влизане на Сърбия в ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Хърватия вдигна ветото върху преговорите на Сърбия за членство в ЕС, което ще позволи продължаването им, съобщава EUObserver.

В продължение на години Загреб блокираше глава 23, която се отнася до съдебната система и основните права. Сърбия има закон, който дава на местните магистрати универсална юрисдикция да разглеждат дела за военни престъпления, и това може да засегне хърватски граждани, участвали в югославските войни.

Сега бе постигнат компромис - тревогите на Хърватия ще бъдат отбелязани в обща позиция на ЕС. В нея няма да се изисква Белград да промени закона, но ще се казва, че при разглеждането на дела за военни престъпления Сърбия трябва да взима предвид регионалното сътрудничество.

Глави 23 и 24 от процеса за присъединяване са особено важни, тъй като засягат правосъдието, свободата и сигурността. Те обикновено се отварят рано в преговорите и биват затваряни в края им.

Първите глави в процеса бяха отворени миналия декември, след като Белград демонстрира желание да нормализира отношенията си с Косово. Загреб обаче настоява за гаранции, че етническите хървати в Сърбия ще получат места в сръбския парламент, въпреки, че са по-малко от един процент от цялото сръбско население.

Етническите сърби в Хърватия в същото време се оплакват, че откакто новото правителство е на власт, са били подложени на заплахи и тормоз, често толерирани и окуражавани от властта.

 

#Сърбия #Хърватия #ЕС #членство #правителство #Косово #власт #Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »