12,6 млн. лв. изплатени за катастрофи с български возила в чужбина

12,6 млн. лв. изплатени за катастрофи с български возила в чужбина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

12,6 млн. или почти половината от всички изплатени обезщетения през миналата година от Гаранционния фонд (ГФ) са за инциденти с автомобили, станали извън България, предаде в. Монитор.

Общата сума, която фондът е изплатил през 2015 г. заради незастраховани водачи, е 23.3 млн. лв. От тях 10.7 млн. лв. са били изплатени за инциденти в България, а 12.6 млн. лв. - извън граница. Това показват данните на фонда, предоставени за "Монитор".

Основната причина за това са колите с българска регистрация, които се ползват в чужбина. По данни на застрахователния бранш само в Румъния има около 100 хил. коли с български номера, на второ място с такива возила е Италия.

Общият брой на щетите в страната и чужбина е 1709, като в България инцидентите са 605, а зад граница – 1104.

Когато обаче тези коли участват в пътен инцидент в чужда държава, нашият Гаранционен фонд се налага да плаща всички обезщетения. Това е сред основните причини за въвеждането на автоматичното дерегистриране на МПС с изтекла "Гражданска застраховка". Тази промяна е в сила от тази година след приемането на новия Кодекс на застраховането. Въпреки новия закон обаче все още колите без "Гражданска отговорност" не се спират от движение.

Най-голямото обезщетение, присъдено и платено от застраховател у нас, е за шестте жертви от Симеоновград, който бяха пометени от кола на Великден през 2011 година на път за църквата. Всеки един от родителите на загиналите в Черния Великден деца е получил по 200 хил. лева, което е рекорд у нас.

#обезщетения #чужбина #регистрационни номера #водачи #инциденти #Гражданска отговорност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"