Обрат по делото срещу акушерката, пребила новородено

Обрат по делото срещу акушерката, пребила новородено
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обрат по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, задържана за жесток побой и опит за убийство на новородено бебе.

Противоположни показания дадоха медиците, призовани като свидетели по делото. За първи път един от лекарите заяви, че не разпознава Емилия Ковачева на записа, направен от охранителните камери, съобщава Нова телевизия.

Разпитът на друг от свидетел в залата, пък, се размина с неговите писмени показания, приложени към делото.
Адвокатът на българските медици в Либия Владимир Шейтанов пое защитата на Емилия Ковачева по заместване в петък. Според Шейтанов е възможно да има дописване на протокол от досъдебното производство.

„Нашите симпатии са на страна на родителите. Въпросът е да се уточни кой и кога е извършил това нещо, за да се потърси отговорност от конкретния извършител, а не от набедени лица", коментира юристът.

Предисторията

Малката Никол е родена на 14 април 2015 г. в болница "Софиямед" без усложнения, здраво и доносено дете. На 17 април Ковачева е била дневна смяна, като дежурен акушер, продължила е работата си и в нощната смяна – на 17-и срещу 18-и в същата болница. На 18 април около 2.00 часа дежурната акушерка е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.

Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. На 18 април сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение.

По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата.

Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" – София.

#акушерка #Либия #адвокат #досъдебно производство #Софиямед #Емилия Ковачева #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"