Ердоган остро критикува Меркел заради резолюцията за арменския геноцид

Ердоган остро критикува Меркел заради резолюцията за арменския геноцид
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува остро германския канцлер Ангела Меркел за това, че не е спряла гласуването, при което германския парламент призна за геноцид масовото избиване на арменци през 1915 година, съобщи БТА, като цитира ДПА.

Ердоган не изключи възможността за санкции от страна на Турция заради решението на Бундестага, но отказа да уточни какви ще са приложените мерки в отговор на решението. След гласуването в четвъртък Турция повика посланика си в Берлин за консултации.

Той посочи, че не разбира защо Меркел не е попречила на партията си да гласува приемането. Ердоган каза, че канцлерът е обещала да направи всичко, което може, за да предотврати признаването на извършването на арменски геноцид.

"Сега се чудя как след подобно решение германските лидери ще могат да погледнат в лицето мен и нашия премиер", каза Ердоган в интервюта, публикувани в няколко турски вестника, включително "Хюриет" и проправителственото издание "Йени шафак".

Ердоган предупреди още, че Германия може да загуби "важен приятел" и припомни, че в страната живее много голяма турска общност.

 

#Турция #Реджеп Тайип Ердоган #Ангела Меркел #арменци #Бундестаг #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"