Нарушения в здравната система за близо 13 млн. лв. са дадени на прокурор

Нарушения в здравната система за близо 13 млн. лв. са дадени на прокурор
БГНЕС
A A+ A++ A

Установени различни нарушения в здравната система за общо 12.879 млн. лв. са предадени на прокуратурата. Това заяви главният секретар на Министерство на здравеопазването Пламен Кенаров.

Нарушенията, които са констатирани по време на извършени  проверки в центровете за спешна медицинска помощ, белодробни болници, РЗИ, търговски дружества и други. В търговските дружества - болниците основните нарушения са свързани с инвестициите, не са спазени правилата за обществени поръчки, а също и с договори, издръжки и прочие, подчерта експертът. От Министерство на здравеопазването са дали множество препоръки, като голяма част от тях са били изпълнени, обясни още главният секретар на ведомството. Прокуратурата ще събира допълнително доказателства и ще излезе с обвинения.

Извършени са били засилени проверки от 2015 до 2016 г. Наред с плановите проверки, които са 8 на брой, са извършени допълнително 10 планови проверки, а извън тях по сигнали са направени и 38 проверки за 2015 г., отчете Кенаров. От тях 6 са по сигнали и 32 са разпоредени от министъра на здравеопазването Петър Москов, стана ясно от казаното на пресконференцията.

Кенаров обясни, че в момента текат 12 последващи проверки, пет от които приключват сега. Общо 60 проверки са извършени от контролните органи на МЗ за този период. Главният секретар обясни също, че този завишен брой проверки е извършен в кратки срокове - правени са по пет проверки на месец. В резултата на това е изследвано усвояването на публичните и бюджетни ресурси и е направен анализ на корупционния риск за над 12 млн. лв.

#Министерство на здравеопазването #нарушения #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »