Брюксел ще контролира газовите споразумения на страните членки

Брюксел ще контролира газовите споразумения на страните членки
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще контролира газовите споразумения на страните членки на ЕС с трети страни доставчици. За това дадоха съгласието си правителствата на държавите в общността на министерска среща в Люксембург. На заседанието е постигната принципна позиция по новото законодателство, което трябва да се съгласува и с Европейския парламент, съобщи БНР.

Ако в бъдеще някоя държава сключва договор за внос на газ с друга извън ЕС, текстът на споразумението автоматично трябва да бъде проверяван от Еврокомисията преди подписването му. Предложението бе одобрено от енергийните министри, но неговият обхват бе намален само до доставките на природен газ. Междуправителствени споразумения за внос на петрол или други енергийни суровини от трети държави ще подлежат на предварителен контрол от Брюксел само при доброволно искане от засегнатата страна членка.

Комисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете призна след заседанието, че първоначалното предложение е било по-амбициозно. "Имаше широк консенсус сред министрите около масата по 2 ключови момента: за нуждата от повече прозрачност на междуправителствените споразумения и второ-че те трябва напълно да отговарят на законите на ЕС", каза Канете, цитиран от кореспондента на БНР.

Страната ни беше представена в Люксембург от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. България е сред шестте държави членки, които разчитат само на един външен доставчик за целия си внос на газ.

Заради споразуменията си с Русия за доставки на синьо гориво и строежа на газопровода „Южен Поток“ София на два пъти се наложи да дава допълнителна информация на Еврокомисията по договорите си. Отказът на институцията да узакони тръбата на европейска територия доведе до руското оттегляне от проекта, а Комисията все още води разследване срещу Газпром за монопол в определянето на цените.

Енергийната реформа обаче тепърва ще се преговаря с евродепутатите в Страсбург, които ще вземат позиция през октомври.

#трети страни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници