Проф. Гроздев: Некадърно направена тема довела до огромния брой двойки на теста по матиматика

Проф. Гроздев: Некадърно направена тема довела до огромния брой двойки на теста по матиматика
A A+ A++ A

Големият брой слаби оценки на матурите по Математика са дължи отчасти и на неправилно зададени условия на задачите в първия модул. Това каза по БНР заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев, според когото условията са били зададени некоректно.

„В темата, която е зададена, виждам най-много 2-3 задачи, които са правилно, коректно зададени, без забележки. Моето твърдение е, че така поставена темата поставя децата в положение да не могат да направят нищо. Всички задачи са некоректно поставени за един ученик, не говоря математически. Не е причината в Министерството, не е в инспектора, те си гледат работата, но този, който е правил темата, трябва да бъде дисциплинарно уволнен и даден под съд, защото 17 000 двойки да има и да разтревожат толкова много семейства се дължи именно на тази некадърно направена тема“, коментира математикът.

Според Гроздев има и конфликт на интереси, тъй като математикът, изготвил задачите – Мадлен Христова, е на щат в 125-о училище, а пише и в списания, обявявайки длъжността си.

Задача 20 също е сгрешена, въпреки твърденията, тиражирани в медиите. В условието се говори за 8 правоъгълни триъгълника, а те са 7, категоричен е математикът, който е и ръководител на отбора по математика.



#двойки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"