Рекорден брой двойки на матурата по български език и литература

Рекорден брой двойки на матурата по български език и литература
Меглена Кунева /БГНЕС
A A+ A++ A

4189 са двойките на Държавния зрелостен изпит (матурата) по български език и литература (БЕЛ). Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Шестиците по са 5602.

Все пак това е най-лошият резултат откакто се провеждат държавни зрелостни изпити. Така се поставя и рекорд за най-много двойки на тазгодишната матура по Български език и литература.

6460, пък са двойките на втората матура по избор. 9716 са шестиците на втората матура. Меглена Кунева отчете, че има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки и на двете матури. Те са повече, отколкото младежите, които имат две слаби оценки. 4637 са зрелостниците, които имат по две шестици. 2325 са учениците, които имат по две двойки.

От друга страна 131 зрелостници имат 100 точки, а 59 са тези, които са с 0 точки на матурата. 86 са зрелостниците, които имат по две пълни шестици. 8 младежи са с 0 точки и на двете матури.

Министърът на образованието коментира, че има напредък в матурите по математика и история. За разлика от това има спад в резултатите на матурите по БЕЛ, география и философския цикъл. Най-висок, обаче е процентът двойки по БЕЛ (8,73%), откакто се провеждат матурите, въобще.

Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши, зарече се Кунева. Тя коментира, че тези изводи са много важни за учебните планове по БЕЛ. „Новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. За следващата година ще направим обстоен анализ къде са тесните места и кои са най-трудните неща за учениците. Трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, който влиза в сила от 1 август, за да може със средства в него да се преодолее тази негативна тенденция”, поясни още Меглена Кунева.

Оценките от матурите вече са публикувани на сайта на МОН.



#матура #български език и литература #двойки #шестици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »