Будапеща си спретна ново звено за борба с тероризма

Будапеща си спретна ново звено за борба с тероризма
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарският парламент прие поправки в Конституцията на страната, които позволяват в случай на терористична заплаха да се обяви извънредно положение и да се задейства армията за налагането на ред в страната. Това стана възможно след като управляващата партия на премиера Виктор Орбан получи подкрепата на крайнодясната Йобик. Така мнозинството си осигури необходимите две трети гласове за осъществяване на промените в основния закон на Унгария.

В случай на извършването на терористичен атентат или на заплаха от извършването на такъв, правителството вече ще има право да обяви извънредно положение за срок от 15 дни. Но за въвеждането на извънредно положение, както и за неговото удължаване с максимум още две седмици, изпълнителната власт отново ще се нуждае от подкрепата на конституционното мнозинство в парламента.

При терористичен акт армията на Унгария може да бъде мобилизирана, ако силите на националната служба за сигурност са недостатъчно.

Унгарските депутати приеха и други поправки в различни закони, които са предложени от вътрешното министерство на страната. Със специален текст те създадоха информационен и криминологичен център за борба с тероризма, който ще замени съществуващия център за борба с организираната престъпност. Новата структура ще се подчинява на МВР на Унгария.

Сред нейните задачи са комплексната оценка на терористичните и други рискове и предоставянето на информация на правителството.

 

#Унгария #Конституция #поправки #армия #Ред #страна #тероризъм #рискове #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"