В Русия събраха повече от 1 тон отпадъци по време на национален шампионат

В Русия събраха повече от 1 тон отпадъци по време на национален шампионат
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от един тон отпадъци са събрани в руския град Томск по време на първия в страната шампионат по спортно събиране на боклук. По време на едночасовото състезание в един от парковете на града бяха събрани общо 1116 килограма отпадъци, 200 килограма от които – полимери.

Те са най-вредни за околната среда, тъй като се разлагат най-дълго. Успоредно се събираха и промишлени отпадъци – гума и метал. Главният съдия на шампионата, основател на японското движение и председател на националната федерацията по спортно събиране на отпадъци - Кеничи Мамицука, създаде и специална дисцирлина за събиране на фасове.

”Това е бич и за Токио. Няколко отбора отделиха от участниците си, събраха и сортираха общо килограм и половина фасове, но като се има предвид колко тежи един фас, това е много”, посочва Мамицука. В надпреварата в Томск участваха 11 отбора: студенти, публични фигури, работници в предприятия от нефтения сектор и природозащитници. За всеки килограм сортиран отпадък участниците получаваха 5 точки, а за килограм несортиран – три.

В Япония подобни турнири се провеждат от 2008 година и броят им е вече близо 500. Според японския инициатор на спортното събиране Мамицука такива инициативи не само помагат за поддържане на чистотата, но имат и силен възпитатален ефект. Японско изследване показва, че участници в спортното събиране на боклук се запалват дотолкова от проявата, че впоследствие търсят начини да се включат и в други доброволчески инициативи. 


#Русия #Япония #отпадъци #събиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »