Северната тангента се оскъпи с 1.5 млн. лв.

Северната тангента се оскъпи с 1.5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството отпусна милион и половина лева на Столична община, за да изгради временни довеждащи пътища около Северния околовръстен път на София.

Целта е да се улесни преминаването на жителите на квартал "Требич" и околните села при пресичането на Северната тангента. В момента, за да се премине под двупосочния мост се чака с часове.

"Отпускаме 1,5 млн. лв. на Столична община за ремонт и изграждане на довеждащата улична мрежа около Северна скоростна тангента", каза премиерът Бойко Борисов пред жителите на квартал "Требич" в началото на правителственото заседание.

Миналия месец жители на северните квартали на София протестираха,че нямат връзка до вече завършената Северна скоростна тангента, а преди дни дадоха последен ултиматум за безопасно преминаване през скоростната тангента.

Според Борисов проблемът се дължи на предишния архитект.

"Старият архитект не си е направил проектите. Единственият шанс да ви помогнем бързо, днес го имаме като точка в Министерски съвет – 1.5 милиона. Лиляна Павлова ми каза, че ако се направят двете локали, ще може да се реши проблемът. Има още 2-3 седмици по стария договор на Тангентата, може да започнете да го правите веднага. По-бързо от това не може да се реагира в тази ситуация“, обясни Борисов пред министрите и присъстващите жители на София.

"Започвайте работа веднага, глобихте ни 1,5 милиона лева на практика, без да имаме никаква вина", каза още премиерът, след като точката по този повод от дневния ред на заседанието на кабинета беше приета, предаде БТА.

Министър Лиляна Павлова потвърди, че ще се строи бързо.

Отчуждителните процедури за терените в района още не са приключили.

Договорът за изграждане на Северната тангента е изпълнен, както е одобрен, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на заседанието. Изграждането на довеждащата инфраструктура беше ангажимент на Столичната община, подчерта тя.

По-късно пред журналисти Павлова каза, че с отпуснатите днес милион и половина лева общината ще вземе в следващите седмици решение за облекчаване на трафика.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков обясни какво ще бъде предприето за улесняване на трафика под подлеза.

"Тунелът под Северната тангента, където сега се чака с часове, ще стане еднопосочен. Движението в другата посока ще се пренасочи към бул. "Рожен", където след приключване на отчуждителните процедури, ще има кръгово движение.
Този пътен възел ще бъде и реалното решение на проблема за пресичане на Северната тангента", каза Здравко Здравков.

Жителите благодариха на премиера.

"Това трябваше да стане, защото с часове се чака там на този подлез, който е отворен", коментираха столичани.

За разрешаване на създалата си ситуация преди бул. „Рожен“ и премахване на 90-градусовия завой АПИ ще подпомогне общината за реализирането на временното решение на проблема, а именно чрез въвеждането на еднопосочно движение през подлеза, като движението ще бъде организарано така, че да са намалят до минимум конфликтните точки.

Още през следващата седмица ще бъде направена алтернативната връзка за придвижване до с. Мрамор през възела на Софийския околовръстен път със Северната скоростна тангента, което ще доведе до улесняване на трафика.

 

#Северна тангента #Министерски съвет #Требич #архитект #подлез #тунел #АПИ #столичани #трафик #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници