Парламентът ще обсъжда да се изтегли ли нов заем от 1,2 млрд. лв

Парламентът ще обсъжда да се изтегли ли нов заем от 1,2 млрд. лв
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите ще обсъждат предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева, съобщава БНР. Законопроектът е за ратифициране на споразумението за укрепване на банковите влогове между България и Международната банка за възстановяване и развитие.

Законопроектът предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие да предостави на Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас кредит в размер на 300 милиона евро. В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер, за всеки от по 100 милиона евро.

В споровете в пленарна зала по време на първото чете финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност.



#депутати #заем #законопроект #Владислав Горанов #ГЕРБ #фискален резерв #транш #фонд за гарантиране на влоговете #Международна банка за възстановяване и развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"