Банките в Европа и Япония се разгневиха срещу лихвите

Финанси | 9 юни 2016, четвъртък / 10:38| Показвания:Снимка: БГНЕС

Кредитните институции в Европа и Япония се бунтуват срещу централните банки заради политиките им на отрицателен лихвен процент, а една голяма германска банка отиде и по-далеч с идеята да пази излишъците от депозитите в сейфове, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от Фокус.

Намерението на „Комерцбанк“ да помисли дали да не складира парите в скъпоструващи сейфове вместо в ЕЦБ бе изразено едновременно с предупреждението на най-голямата финансова група в Токио, че ще напусне 22-членния клуб на първичните дилъри, които търгуват с японския суверенен дълг.

Месеци наред ЕЦБ и Японската централна банка прилагат отрицателни лихвени проценти към банковите депозити в опит да накарат банките да вложат парите си в реалната икономика чрез по-активно кредитиране на бизнеса.

Тази политика всъщност таксува банките, които пазят излишъци от налични пари. Мярката намали печалбите на банките в Европа и Япония. Особено недоволни са германските финансови институции, които обвиняват президента на ЕЦБ Марио Драги, че наказва тези, които спестяват, като по този начин подрива банковия бизнес модел.

Според Германската централна банка през миналата година тази политика е струвала на германските финансови институции 248 милиона евро.

 


Тагове: банки, лихви, депозити, централни банки, излишъци, пари, бизнес модел, Марио Драги

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси