Банките в Европа и Япония се разгневиха срещу лихвите

Банките в Европа и Япония се разгневиха срещу лихвите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кредитните институции в Европа и Япония се бунтуват срещу централните банки заради политиките им на отрицателен лихвен процент, а една голяма германска банка отиде и по-далеч с идеята да пази излишъците от депозитите в сейфове, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от Фокус.

Намерението на „Комерцбанк“ да помисли дали да не складира парите в скъпоструващи сейфове вместо в ЕЦБ бе изразено едновременно с предупреждението на най-голямата финансова група в Токио, че ще напусне 22-членния клуб на първичните дилъри, които търгуват с японския суверенен дълг.

Месеци наред ЕЦБ и Японската централна банка прилагат отрицателни лихвени проценти към банковите депозити в опит да накарат банките да вложат парите си в реалната икономика чрез по-активно кредитиране на бизнеса.

Тази политика всъщност таксува банките, които пазят излишъци от налични пари. Мярката намали печалбите на банките в Европа и Япония. Особено недоволни са германските финансови институции, които обвиняват президента на ЕЦБ Марио Драги, че наказва тези, които спестяват, като по този начин подрива банковия бизнес модел.

Според Германската централна банка през миналата година тази политика е струвала на германските финансови институции 248 милиона евро.

 

#банки #лихви #депозити #централни банки #пари #Марио Драги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"