Борисов се похвали, че е постигнал най-ниската цена на природния газ в Европа

Борисов се похвали, че е постигнал най-ниската цена на природния газ в Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Когато ГЕРБ дойде на власт предишния мандат (2009 г.) България получаваше най-скъпия газ в Европа, сега получаваме най-евтиния газ, но махнахме три посредника. Това обяви, цитиран от БТА, премиерът Бойко Борисов на конференция за газовата инфраструктура в Европа.

В приветствието си към участниците във форума Борисов подчерта, че "в този глобален свят, за да бъдеш силен и успешен, ти трябват отговорни и силни партньори и в това отношение Европейската комисия е най-подходяща". "Когато си в подобен могъщ съюз трябва да се спазват правилата, а в Третия либерализационен пакет има ясни правила, които трябва да се изпълняват от всички", каза премиерът.

"С газа се определя и политиката на много държави и конфликтите между тях. В момента когато се заговори за Южния газов коридор, веднага започнаха конфликтите в Нагорни Карабах - може и да съм мнителен, но това виждам", каза министър-председателят .

Борисов увери, че "ще се намери възможността да се ползва и руския газ по европейските правила, но ще има диверсификация, за да не се случва така, че да останем пак на студено, както преди няколко години". Той изрази задоволство, че проектът за газовия хъб "Балкан" беше определен като приоритет от Европейската комисия.

В същото време премиерът изтъкна и необходимосттта от развитие на възобновяемите енергийни източници, "колкото и да са ни скъпи", заради необходимостта от опазване на околната среда. "Климатичните промени са факт и то в посока, която не ни харесва. Виждате, че Франция и Германия са под вода, има незапомнени наводнения и горещини и на Балканите. Колкото и да не искаме да си го признаем ,това се дължи на политиката на хората, която не щади природата, каза Борисов. Затова възобновяемите енергийни източници, колкото и да са скъпи, са голяма крачка напред", каза Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

#природен газ #Бойко Борисов #ГЕРБ #мандат #премиер #възобновяеми енергийни източници #Европа #газов коридор #посредник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »