Акция на Цветанов отново доведе до осъдително решение срещу България, досега тези изпълнения струват на данъкоплатците над 120 хил. евро

Акция на Цветанов отново доведе до осъдително решение срещу България, досега тези изпълнения струват на данъкоплатците над 120 хил. евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека е осъдил България заради изтезания, нечовешко отношение и унижение при ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Той беше задържан на първи април 2010 година, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Освен Попов тогава арестувани бяха бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

Тримата бяха оправдани от Върховния касационен съд в началото на 2015 година. Делото пред ЕСПЧ е водено от кантората на адвокат Михаил Екимджиев.

Тенчо Попов беше арестуван в нотариалната кантора на съпругата му - Антония Попова, която също е жалбоподател. Близо година след ареста беше разпространено видео от задържането, на което се вижда как маскирани служители на МВР нахлуват, като изблъскват от входната врата Попов, събарят го на пода, а после с крака отдалечават ръцете му от тялото и настъпват ръцете му, за да не може да ги движи. При ареста главата на Попов е била наранена.

Минути по-късно Попов е заведен в друга стая, където обискират чантата му. От записа на охранителната камера в кантората се вижда и как докато това се случва в другата част маскирани служители са седнали на кожен диван, размахват ръце и правят специфични жестове, а оператор на МВР ги снима.

Съдът приема, че при ареста на Попов, полицаите са проявили нечовешко и унизително отношение. Освен това заради отказа на държавното обвинение да разследва насилието при ареста му, Попов ще получи обезщетение.

В решението е записано, че заради изказването на Цветан Цветанов ден след ареста - е нарушена и презумпцията за невинност на Попов. Съдът приема, че е нарушено и правото на зачитане на личния и семейния живот.

Досега няколко акции по времето на Цветанов като вътрешен министър станаха повод за осъдителни решения срещу България. Това струва на държавата над 120 хиляди евро. 

#акция #Цветан Цветанов #съд #Тенчо Попов #адвокат #Михаил Екимджиев #арест #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори