Финансовият регулатор проверява застрахователи и пенсионни фондове

Финансовият регулатор проверява застрахователи и пенсионни фондове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три одитни компании одобри Комисията за финансов надзор (КФН) да извършат проверка на всички пенсионни фондове. Ще се проверяват и застрахователни компании.

Определени са и независими външни експерти, които ще извършат прегледите на повечето застрахователни компании, съобщи на сайта си регулаторът.

До 30 юни 2016 г. ще бъде взето решение за назначаване на независими външни експерти за останалите застрахователни компании, след представяне на всички доказателства за съответствие на техните екипи с критериите, посочени поканата за проверка на застрахователния сектор. Това се налага, заради постъпили жалби, уточняват от КФН.

В съобщението на регулатора се казва още, че оценката на съответствието с критериите в поканите, извършена от КФН, е подкрепена от препоръките на Управляващия комитет (УК). УК извършва наблюдение и контрол на прегледите и включва представители от КФН и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване - EIOPA (членове на УК), както и Министерство на финансите, Българска народна банка, Европейската комисия и Европейския орган за ценна книжа и пазари - ESMA (наблюдатели с консултативни правомощия).

Всички възнаграждения на независимите външни експерти за преглед на балансите ще се изплащат от съответния участващ застраховател. Прегледите от независимите външни експерти ще започнат на 15 юли 2016 г., а резултатите ще станат известни на 1 декември.

Компаниите, които ще проверяват пенсионните фондове, са:

ПРАЙСУОТЪРХАУСКУПЪРС ОДИТ ООД,България, ще проверява: УПФ „Доверие", ППФ „Доверие", ДПФ „Доверие"; УПФ „ДСК-Родина", ППФ „ДСК-Родина", ДСК „Родина";

РСМ БЪЛГАРИЯ ООД ще проверява: УПФ „Съгласие", ППФ „Съгласие", ДПФ „Съгласие"; УПФ „ЦКБ-СИЛА", ППФ „ЦКБ-СИЛА", ДПФ „ЦКБ-СИЛА"; ЗУПФ „Алианц", ЗППФ „Алианц", ДПФ „Алианц";

ЕЙЧ ЕЛ БИ БЪЛГАРИЯ ООД, България, ще проверява: "ЕН ЕН УПФ", "ЕН ЕН ППФ", "ЕН ЕН ДПФ"; УПФ „Бъдеще", ППФ „Бъдеще", ДПФ „Бъдеще"; УПФ „Пенсионноосигурителен инситут", ППФ „Пенсионноосигурителен инситут", ДПФ „Пенсионноосигурителен инситут"; УПФ „Топлина", ППФ „Топлина" и УПФ „Топлина".

Ще бъдат проверявани наличността и оценката на активите, има ли инвестиции в свързани лица, както и преглед на рисковете, касаещи дейността на пенсионните фондове. На базата на резултатите от прегледа ще бъдат предприети съответни надзорни действия от КФН, в рамките и в съответствие с действащото законодателство. Ще бъдат направени и предложения за законодателни промени при необходимост.

#КФН #одит #проверка #застрахователи #пенсионни фондове #експерти #баланси #регулатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"