Унгария ще връща обратно мигранти отвъд граничната ограда със Сърбия

Унгария ще връща обратно мигранти отвъд граничната ограда със Сърбия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгария прие закон, който позволява на полицията да връща обратно нелегалните имигранти, задържани в ивица до осем километра от южната граница, към сръбската страна на границата, предаде "Ройтерс". Решението предизвика сериозни критики от страна на правозащитните организации.

Телената ограда, построена по южните граници със Сърбия и Хърватия, помогна за рязко ограничаване на броя на пристигащите имигранти. Миналата година стотици хиляди избраха т.нар. балкански маршрут, за да продължат пътя си към по-богатите северни страни, особено към Германия.

Въпреки това към сръбско-унгарската граница продължават да се стичат хора, търсещи убежище от конфликтите в Близкия изток и Северна Африка. Будапеща създаде до границата със Сърбия две транзитни зони за подаване на молби за убежище.

"Целта е властите да могат да връщат отвъд съоръжението за гранична охрана граждани на трети страни, влезли незаконно в Унгария и задържани в осемкилометровата зона до границата", обясняват депутатите.

До момента няма официална реакция от Сърбия.

От началото на годината в Унгария са регистрирани малко над 19 000 молби за убежище, а над 14 000 души са пресекли незаконно южната граница на страната.

Будапеща наскоро ограничи броя на хората, които могат да преминават през транзитните зони до 30 души на ден. Според правителствения говорител Золтан Ковач страната спазва европейското и международното право.

Заради въведените ограничения редица имигранти се настаниха в импровизирани лагери край транзитните зони. Те са разположени на унгарска територия, но от южната част на оградата.

 

 

#Унгария #имигранти #граница #Сърбия #убежище #конфликти #транзитни зони #Северна Африка #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"