Имената на почти половината училища в страната ще бъдат сменени

Имената на почти половината училища в страната ще бъдат сменени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 1000 от общо 2500 училища у нас ще сменят имената си до началото на учебната година. Това става заради влизането в сила на новия училищен закон, с който част от абревиатурите на някои видове училища вече няма да са валидни.

Най-масова ще бъде промяната при сегашните Средни общообразователни училища (СОУ), които вече ще трябва да станат средни училища (СУ). Основните училища в малките населени места, които са до осми клас, пък трябва да вземат решение дали да останат основни, но само до седми, или да са обединени и да обучават до 10 клас.

Решението за това се взема от общинските съвети според демографската ситуация и това, с какви кадри разполагат училищата, пише "Стандарт". Промяната на наименованията няма да засегне трудовите правоотношения и трудови договори няма да се прекратяват заради това, успокояват от МОН.

В същото време обаче стотици директори, а вероятно и учители, ще останат без отпуска, защото през август ще трябва да направят редица промени във връзка с новото име на училището. На първо място, трябва да бъде подменена цялата училищна документация, дневниците, както и печатът на училището. 

 

 

#училища #име #СОУ #Климент Охридски #МОН #учители #населени места #отпуск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"