Прокуратурата обвини заместник-министър в ощетяване на железопътна компания

Прокуратурата обвини заместник-министър в ощетяване на железопътна компания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на транспорта Антон Гинев за умишлена безстопанственост, с която е ощетил Национална компания "Железопътна инфраструктура" с близо 1 млн. лева, докато е бил директор на предприятието, съобщават от държавното обвинение. До повдигане на обвинение на Антон Гинев се стига след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу депутатът Илия Илиев, чийто имунитет главният прокурор Сотир Цацаров поиска на 07 март тази година.

Гинев е назначен през 2006 година. Година по-късно с мотив, че е необходим спешен ремонт, той обявява процедура без договаряне за гарата в Русе. Целта е била проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване на земната основа и строително монтажни работи, свързани с укрепването, възстановяването и рехабилитацията на сградата на гарата на обща стойност 3 120 000 лв.

"Предвид стойността на средствата, необходими за извършване на тези строителни дейности е следвало да бъде проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но генералният директор Гинев, е провел процедура на договаряне без обявление, като е поканил три фирми", съобщават от прокуратурата.

За изпълнител е била избрана фирма "Триумф" ЕООД, контролирана от народния представител Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати да процедурата поради непълнота на документите, които са представили.

В договора с "Триумф" ЕООД е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена сумата от 195 000 лева, а за строително ремонтни дейности – 2 405 000 лева без ДДС.

"В рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев, на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева. Т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора, на "Триумф" ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането – 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-ремонтни работи (СМР). Изплащането на аванс за СМР е извършено дори преди откриване на строителна площадка и издаване на необходимия за това акт", се разбира от съобщението на държавното обвинение.

 

#Софийска градска прокуратура #транспорт #Антон Генов #безстопанственост #обвинение #ремонт #договаряне #гара #Русе #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"