Парламентът прехвърли на вътрешния министър регулацията на частните кортежи

Парламентът прехвърли на вътрешния министър регулацията на частните кортежи
A A+ A++ A

До два месеца министърът на вътрешните работи следва да определи с наредба реда и условията за извършване на частна охранителна дейност на физически лица, решиха депутатите. С 94 гласа "за", 6 "против" и деветима въздържали се те приеха окончателно промени в Закона за частната охранителна дейност на физически лица.

Поправката бе внесена, след като през февруари мъже от т.нар. частен кортеж пребиха шофьор на Околовръстния път на София. Впоследствие се оказа, че те са охранители на сочения за близък до Златко Баретата Ивайло Борисов – Ториното, но без договор за тази дейност.

Самият Борисов обясни, че те били в изпитателен срок. След случая МВР и прокуратурата обявиха спешни мерки, които да направят невъзможно извършването на охранителни дейности без лиценз. Същевременно в парламента бе внесен и друг, изцяло нов проект на Закона за частната охранителна дейност.

Валери Жаблянов от БСП нарече понятието "частен кортеж" абсурдна работа и попита в кои европейски държави има такъв тип охрана.

"Какви са тия хора, че да имат нужда от частен кортеж? От къде накъде лицето Х, с Очите или без Очите, ще ми затвори пътя, защото е решил да пие в кръчмата на "Симеоновско шосе"? И е затворил пътя между гара "Пионер" и Околовръстното", попита той.

 

#министър на вътрешните работи #охранители #Борисов #кортеж #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"