Учени откриха причината възрастните хора да забравят повече

Учени откриха причината възрастните хора да забравят повече
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Възрастните хора трудно си спомнят някои събития, защото подсъзнанието им е „препълнено” и задръстено с подробности. С напредването на възрастта мозъкът започва да се затруднява при разшифроването на дреболиите, а това води до загуба на увереност в силата на паметта, заключават изследователи от Технологичния институт в американския щат Джорджия в статия в сп. „Нюросайколоджиа”.

Учените са работили с възрастни и млади доброволци, които трябвало да направят „пътешествие в миналото”, за да се анализират процесите в мозъка им. Известно време преди началото на експеримента на участниците били показани снимки. Междувременно, по време на самия експеримент обаче, им били показвани други снимки и картинки. След това учените поискали от тях да си спомнят какво са видели на първите снимки.

Различията в спомена на младите и възрастните се появили, когато учените започнали да ги питат дали са сигурни в това, които си спомнят. Тогава възрастните хора ставали несигурни и често променяли разказа си. Анализът на енцефалограмите показал, че при възрастните хора мозъкът се нуждае от много повече време, за да възстанови видените изображения.

Причината е, че несъществени и дребни подробности изпъкват прекалено в подсъзнанието на старите хора, „препълват” го и ги карат да се съмняват дали запомнените от тях детайли наистина са важни. При младите хора мозъкът не запомня несъществената информация и това ги облекчава в отсяването на важните факти от ненужните детайли, оставяйки паметта им относително „чиста”. „Замърсената” памет на възрастните хора, казват учените, може да обясни тяхната по-голяма доверчивост и уязвимост за манипулация на мнението им. „Замърсената” памет може да обясни и защо пенсионери често стават жертва на измами и финансови машинации, при които злосторник ги убеждава, че вече са говорили за нещо, но това всъщност никога не се е случвало. 


#учени #възрастни #памет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »