Гръцките авиоработници започват петдневна стачка другата седмица

Гръцките авиоработници започват петдневна стачка другата седмица
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Работниците от гръцката гражданска авиация обявиха петдневна стачка, започваща от 20 юни, съобщи в. "Катимерини". Тя ще засегне международните и вътрешните полети.

Междувременно продължават стачките по жп линиите и пристанищата. Досега работниците в националните железници напускаха работните си места за по три часа през няколко дни, а на 22 юни предвиждат 24-часов бойкот заради плановете за приватизация на компанията. Засегнати ще бъдат две метролинии в Атина, включително тази, която води до международното летище.

Пристанищата в Пирея и Солун днес и утре отново ще останат парализирани заради продължаващите щафетни стачка на работещите в тях, съобщават гръцките електронни медии, цитирани от БТА.

След 20 дни на стачки всички трябва да знаят, че изход от ситуацията няма, освен институционално уреждане на трудовите отношения, заявяват протестиращите. Те искат от управляващите да предприемат законодателни инициативи, за да гарантират оставането на пристанищните служители на работните им места, тъй като се опасяват, че ще бъдат съкратени заради обявените за приватизация пристанища.

Разпродаването на двете най-големи пристанища - Пирея и Солун, бе обещано от Атина на международните кредитори в замяна на крайно необходимите й спасителни заеми.

Повечето гърци не вярват на коалиционното правителство, водено от премиера Алексис Ципрас, а 80% от запитаните смятат, че то е неспособно да извади страната от кризата, сочи проучване на общественото мнение, публикувано днес на челна страница на атинския в. "Та неа".

Срив по отношение рейтинга на кабинета е регистриран и сред привържениците на радикалната левица СИРИЗА, гласували за него на последните избори през септември миналата година. Вестникът определя допитването като "плесница" за управляващата коалиция.

#гражданска авиация #Гърция #стачка #полети #летища #концесия #железници #пристанища #Солун #Пирея #рейтинг #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"