Природозащитници протестират срещу застрояването на Карадере

Природозащитници протестират срещу застрояването на Карадере
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда да разреши застрояването на Карадере - един от последните останали диви плажове по Черноморието.

Според природозащитниците министър Лиляна Павлова всеки момент ще одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. Затова еколозите ще излязат на поредния си протест в петък сутрин пред регионалното министерство.

От екокоалицията припомнят, че управляващите одобриха поправки в закона, с които последните незастроени плажове като Иракли, Карадере и Корал вече са "плажове за природосъобразен туризъм". В същото време никой депутат или институция не подкрепиха предложенията на гражданските групи за създаването на нова зона В и забрана на строителството на 1 км от плажната ивица.

Според еколозите, правителството е тръгнало към окончателното унищожаване на плажовете по следната схема: "Държавата разделя на части плажовете като Карадере, Иракли и Корал, слага ново име на по-голямата част от тях и оставя незастроено само малко парче от плажовете на принципа "И вълкът сит, и агнето цяло".

Те дават за пример Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва "Вая" и там вече има разположени чадъри и шезлонги за 36 лева на ден. През миналия уикенд от гражданските групи почистиха за 14 пореден път целия плаж Иракли.

Като се позовават на комуникацията си със ведомството и опитите им да обяснят на отговорната институция за проблемите със сегашния устройствен план, от коалицията "За да остане природа в България" твърдят, че регионалното министерство няма намерение да ревизира заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. В него влизат като заварено положение всички незаконни устройствени планове, приети от общината без екологична оценка, и така се осигурява " законното застрояване на цялата територия от Бяла до Шкорпиловци".

 

 

#застрояване #Карадере #плажове #Черноморие #Иракли #Корал #Вая

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"