Прокуратурата иззе от МВР разследването за наводнението във варненския кв. "Аспарухово" от 2014 г.

Прокуратурата иззе от МВР разследването за наводнението във варненския кв. "Аспарухово" от 2014 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров е иззел от Областната дирекция на МВР разследването на причините за катастрофалното наводнение в кв. "Аспарухово" от юни 2014 г. То е възложено на екип от трима следователи при Окръжния следствен отдел във Варна, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

Причината за изземането на разследването е, че то продължава без резултат вече повече от две години, става ясно от текста на съобщението. "Окръжният прокурор на Варна предприе административни и организационни мерки за срочното приключване на разследването по досъдебното производство", се казва още в текста.

На 19 юни следобед след проливен дъжд вълна заля градския кв. "Аспарухово", като отнесе хора, къщи и автомобили по пътя си. Загинаха 13 души.

Причините за трагедията трябваше да се изяснят чрез поръчаните от обвинението експертизи - геоложка, климатична, хидроложка, екологична, архитектурна и т.н.

Като една от причините за наводнението жителите на квартала сочеха преливане на водоем в близкото военно поделение. По тази причина действията на състава на поделението бяха проверявани специално.

Проверката на Сливенската военноокръжна прокуратура приключи още през септември 2014 г. със заключение, че няма данни за престъпление.

 

#прокурор #Варна #Аспарухово #наводнение #проливен дъжд #досъдебно производство #престъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"